Heikki Vestman Järjen käyttö on pääasia.

Suomi menestyy järkiratkaisuilla

Tuntuuko sinusta, että politiikasta olisi kadoksissa järki? Poliitikkojen aika näyttää valuvan toistensa päälle huuteluun. Eduskunnassa pitää tehdä oikeita asioita, järki edellä ja ihmisiä kuunnellen. Järjen käyttö on sitä, että tunnustetaan tosiasiat ja kääritään sen jälkeen hihat. Kääritään ne yhdessä sunnuntaina. Eduskunta tarvitsee uutta järkeä.

Kansainvälisen talouden noususuhdanteesta huolimatta Suomi on yhä muita Pohjois-Euroopan maita jäljessä kasvussa, investoinneissa ja työllisyydessä. Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeät työ, talous ja koulutus ovat jääneet vaalien ilmastonmuutos- ja maahanmuuttokeskustelun varjoon.

Eri suuntiin miljardeja jakavia on viime viikkoina riittänyt. Kunnon keskustelua siitä, miten edes nykyinen palvelutaso rahoitetaan, ei ole kuitenkaan juuri käyty. Suomessa on kannettava vastuuta paitsi nykyisistä sukupolvista myös tulevista sukupolvista. Emme voi jatkaa lastemme piikkiin elämistä.

Suomen rahoituspohja kestää vain lisäämällä työssäkäyntiä. Punavihreiden reseptillä, jonka pääaineisosat ovat veronkorotukset ja kiellot, ei kakkua leivota. Ihmiset ja yritykset eivät halua investoida tulevaisuuteen, jos mahdollisuudet tuottoihin tuhotaan veronkorotuksilla ja ihmisten arkielämisen edellytykset kerta kaikkiaan nitistetään.

Investoinnit, mahdollisuudet ja työllisyys lisääntyvät, kun työnteko ja yrittäminen tehdään kannattavammaksi. Työn verotusta, ahkeruuden haittaveroa on kevennettävä. On todistettu, että oikein kohdennetut kevennykset Suomen korkeaan veroasteeseen eivät ole laskeneet verokertymää. Sen sijaan ne ovat lisänneet investointeja ja työtä – ja siten verokertymää. Yrittämisen verokannustimista kuten listaamattomien yritysten osinkoverohuojennuksesta sekä yrittäjävähennyksestä on pidettävä kiinni.

Sote-uudistus on tärkeä, mutta palvelujen rahoituksen kannalta tärkeämpi on passivoivan sosiaaliturvan uudistaminen. Suomella ei ole varaa työikäisten ja -kykyisten köllöttely-yhteiskuntaan. Tarvitaan selkeä ja vastikkeellinen sosiaaliturva. Kokoomuksen malli, vastikkeellinen yleistuki, joka yhdistää nykyisen tukihimmelin eri elementit, on hyvä lähtökohta. Se purkaa kannustinloukkuja.

Valtaosa työpaikoista syntyy pk-yrityksissä, joiden vahvuus on ketteryys. Työehdoista on voitava sopia laajemmin siellä, missä työ tehdään eli yrityksissä paikallisesti. Luotetaan enemmän niin yrittäjiin kuin työntekijöihin. Paikallinen sopiminen lisää pk-yrittäjien mahdollisuuksia työllistää ja investoida. Erityisesti ensimmäisten työntekijän palkkaamista tulee helpottaa.

Tavaroiden, palvelujen ja ihmisten mahdollisimman vapaa liikkuminen Suomessa on taloutemme perusta. Kumipyörät pitävät Suomen talouden pyörimässä. Siksi suomalaisten arjen välttämättömyys, autoilu on pidettävä kohtuuhintaisena. Helsingin cityvihreiden lempilapsi, tiemaksu, on torjuttava. Se vähentäisi työnteon kannattavuutta.

Kun Suomen talouteen saadaan työn linjalla liikkumavaraa, työn hedelmät on syytä kohdentaa koulutukseen, lapsiin ja nuoriin vanhuksia unohtamatta. Perheiden valinnanvapaus perhevapaissa on helpottaa ruuhkavuosia elävien tilannetta eikä maksa mitään. Sanotaan ei kiintiöille ja luotetaan perheiden omaan asiantuntemukseen parhaastaan.

Kannustava koulu vaatii riittävästi opettajia. Ennen muuta peruskoulu on saatava toimimammaksi, myös pojille. Koulupolku tehdään lapsilähtöiseksi lisäämällä koulun aloitukseen joustoa. Pienet lapset kehittyvät yksilölliseen tahtiin. Jokainen lapsi saa onnistumisen kokemuksia, kun esiopetus ja kaksi ensimmäistä koululuokkaa muodostavat iän sijaan lapsen valmiuksien mukaan etenevän kokonaisuuden.

Järjen käyttö on sitä, että tunteitakin herättävissä asioissa, kuten ilmastonmuutoksessa ja maahanmuutossa pidetään pää kylmänä.

Ilmasto edellyttää kansainvälisiä ja vähintään EU:n laajuisia ratkaisuja. Ihmisten syyllistäminen ei ratkaise mitään, vaan globaalit päästövähennykset. Viedään ylpeinä Suomen ilmasto-osaamista pahiten saastuttaviin maihin kuten Kiinaan ja Intiaan. Nämä maat voidaan pistää kantamaan vastuuta sillä, että EU:n ulkopuolelta alhaisten ympäristönormien maasta tulevat tuotteet joutuvat maksamaan hiilitullin.

Maahanmuuttoa voi olla vain sen verran, että kotoutuminen onnistuu. Se tarkoittaa, että maahanmuuttaja noudattaa tämän maan arvoja ja lakeja sekä työllistyy. Suomi tarvitsee ulkomailta valmiita osaajia ja sopeutujia, jotka ovat valmiita tekemään osansa maamme hyvinvoinnin eteen. Työperäiset oleskeluluvat on käsiteltävä sujuvasti. Sopeutumattomia rikollisia meidän ei tarvitse sietää. Rikolliset ja laittomasti maassa olevat on tehokkaasti palautettava.

Järjen käyttö on pääasia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat